O MRBS

Sustav za predbilježbu prostorija:MRBS 1.4.11
Baza podataka:MySQL 5.5.60-0+deb8u1
Sustav:Linux oblak 3.16.0-7-amd64 #1 SMP Debian 3.16.59-1 (2018-10-03) x86_64
Vrijeme na poslužitelju:Uto 05 Pro 2023 00:27:37
PHP:5.6.38-0+deb8u1

Preglednik je postavljen sa sljedećim redom jezičnih preferencija: en-US, en

Pomoć

Molim kontaktirajte UFZG Informatika za sva pitanja koja nisu ovdje odgovorena.

Video upute sa osnovnim operacijama sa sustavom

Autentikacija

Napraviti / promijeniti predbilježbu

Razno

O Sustavu za predbilježbu prostorija

Kako se autenticirati?

Prilikom autentikacije sustav prihvaća AAI@EduHr identitet (LDAP). Korisničko ime je AAI@EduHr korisničko ime bez domenskog nastavka (ufzg.hr). Da biste se mogli prijaviti na sustav i napraviti predbilježbu morate imati posebna prava unutar imeničkog servisa (ista prava koja se koriste za pristup oblaku i obrascima). Neke funkcije sustava dozvoljene su određenim korisnicima (npr. oni koji su kreirali predbilježbu) tako da će drugi korisnici dobiti poruku Nemate prava da bi modificirali ovu stavku. Konzultirajte administratora sustava ako mislite da Vam prava nisu ispravno dodjeljena.

Na vrh

Zašto se ne može pobrisati / promijeniti predbilježba?

Predbilježbu može pobrisati ili promijeniti isključivo ona osoba koja je tu predbilježbu napravila. Možete kontaktirati tu osobu kako bi se dogovorili o eventualnom brisanju ili mjenjaju predbilježbe.

Na vrh

Kako napraviti predbilježbu?

Odabirom određenog praznog mjesta u pregledu dana pojavljuje se prikaz za predbilježbu. Popunite sve detalje koji se od Vas traže. U polje "Naziv" možete unijeti svoje ime i prezime ili naziv događaja koji se održava u toj prostoriji (bit će vidljivo u pregledu dana). Pritiskom na gumb "Spremi" napravili ste predbilježbu.

Umjesto odabira određenog vremena moguće je odabrati vremenski raspon kao i prostoriju ili raspon dana tako što ćete vući strelicu miša preko grupe polja na pregledu dana ili tjedana. Kad se tipka miša pusti dođe se do prikaza za predbilježbu i vremenska prazna mjesta kao i raspon dana i prostorija bit će već odabran.

Na vrh

Koja je razlika između petog i posljednjeg?

Kad se radi predbilježba koja se ponavlja mjesečno, peti radni dan svakog mjeseca je upravo to - peti. Ukoliko mjesec nema peti radni dan neće biti napravljena predbilježba za taj mjesec. Ukoliko se odabere posljednji radni ran u mjesecu onda će predbilježba biti napravljena za četvrti radni dan ukoliko petog nema.

Peti posljednji funkcionira na sličan način, ali se broji unazad od kraja mjeseca. Koristeći prvi dobije se četvrti posljednji radni dan u mjesecu ukoliko nema petog posljednjeg (brojeći unatrag) u mjesecu.

Na vrh

Kako izbrisati jednu instancu ponavljajuće predbilježbe?

Odaberite dan / prostoriju / vrijeme koje želite izbrisati i odaberite Izbriši unos.

Na vrh

Kako zakazati predbilježbu na više prostorija na različitim lokacijama?

Nikako! Trenutno sustav ne može prebilježiti više različitih prostorija istovremeno. Morate predbilježiti svaku zasebno. Provjerite za svaki slučaj da vrijeme za koje želite napraviti predbilježbu je dostupno na svim lokacijama prije no što napravite predbilježbu.

Na vrh

Predbilježba se ne može napraviti radi greške Previše unosa!

Nije moguće napraviti predbilježbu koja ima više od 365 unosa. Mora postojati nekakvo ograničenje kod zakazivanja predbilježbi. Broj se može povećati ukoliko je baš neophodno.

Na vrh

Što se događa ukoliko više ljudi napravi predbilježbu u isto vrijeme na istu prostoriju?

Kratak odgovor je: Tko prvi njemu djevojka tj. predbilježba! U pozadini, sustav koristi više-korisničku, više-niznu relacijsku bazu podataka koja može podnijeti mnogo tisuća korisnika istovremeno.

Na vrh

Koja je razlika između unutarnje i vanjske predbilježbe?

Kao zadano ponašanje, sustav ima definirano dvije vrste. Unutarnja znači da se predbilježba tiče samo zaposlenika. Vanjska predbilježba uključuje sudjelovanje vanjskih suradnika, investitora i javnosti općenito. U sustavu je moguće definirati do 10 vrsta predbilježbi, sukladno potrebama. Predbilježbe na glavnom kalendarskom prikazu označene su određenom boljom koja odgovara vrsti, a bolje svih definiranih vrsti u sustavu prikazane su na dnu glavnog kalendarskog prikaza.

Na vrh

Koliko je koštala izrada cijelog sustava?

Ništa. Više informacija je vidljivo u sljedećem odgovoru.

Na vrh

Kako sustav radi i tko ga je napisao?

Sustav za predbilježbu prostorija je software otvorenog koda (open source) koji se može distribuirati pod GNU javnom licencom (GPL). To znači da se software može besplatno koristiti, distribuirati i modificirati.

Sustav je napisan uglavno u PHP programskom jeziku, jeziku otvorenog koda koji se može koristiti za pisanje web stranica slično konceptu kao npr. Microsoft active page. PHP je pogotovo dobar za rad sa bazama podataka.

Baza podataka koju sustav koristi je ili MySQL ili PostgreSQL. MySQL je vrlo brza, više-nizna, više-korisnička i robusna implementacija SQL (Structured Query Language) poslužiteljske baze podataka koja je također pod GPL licencom. PostgreSQL je više-korisnička relacijska SQL poslužiteljska baza otvorenog koda sa svim značajkama.

Sustav se može pogoniti na više platformi, uključujući PC arhitekturu, koristeći Linux operacijski sustav. Linux, je besplatan, otvorenog koda, unix-u sličan operacijski sustav.

Poslužitelj mrežnih stranica koji se koristi je također još jedan komad besplatnog softwarea otvorenog koda. Apache poslužitelj mrežnih stranica jedan je od najpopularnijih poslužitelja mrežnih stranica na svijetu.

Završna riječ je: svaki komad ovog sustava, od operacijskog sustava do aplikacije, je potpuno besplatan - izvorni kod i apsolutno sve.

Na vrh